OM RÅDJURSKID / KILLING
Rådjur föder sina ungar – som kallas kid eller killing – 1 gång per år efter ca 10 månaders dräktighet. De föds oftast mellan i slutet av maj och i mitten av juni. De får vanligast mellan 1-3 kid.
Redan efter en timme så ställer sig kidet upp på vingliga ben och följer sin mamma. Kidet går med sin mamma upp till ettårsåldern.
ETT RÅDJURSKID LIGGER ENSAMT OCH TRYCKER
– VAD GÖR JAG?
När ett rådjurskid ligger till synes lugnt och stilla så är det bara att låta den vara ifred – KLAPPA OCH GOSA INTE UTAN GÅ DÄRIFRÅN. De är väldigt stresskänsliga!
Mamman finns alltid i närheten och har full koll på sin unge. Hon håller sig på avstånd för att minimera risken att kidet blir upptäckt.
Hon gömmer och lämnar sin unge under större delen av dygnet. Hon besöker sin unge några korta stunder per dygn, oftast kvälls- och nattetid när det är som lugnast, samt flyttar på det.
Ibland kan det ta flera timmar mellan besöken, men mamman kommer alltid tillbaka och diar sin unge.
Kidet kan också själv välja att flytta på sig någon kort sträcka när den känner för det.
Det är vanligt att de personer som har kid i sin trädgård, tycker sig ha full uppsikt över kidet. Men i det egentliga missar när mamman är där.
När kidet bara är några dagar gammalt så är den inte fullt redo än för att klara gå långa sträckor med sin mamma, och därför lämnas ensam då mamman själv måste gå iväg för att äta samt hålla sin unge skyddad från rovdjur. Rådjurskids har, precis som harpaltar, ingen doft och på så sätt mindre risk att locka till sig rovdjur när de ligger gömda.
När det är syskon så ligger de inte alltid ihop utan kan ligga med något avstånd ifrån varandra.
När något hotar dess unge så brukar mamman kunna ge ifrån sig ett skall-ljud och springa iväg åt ett annat håll. Hon varnar då sin unge att ligga lågt och tyst samt som hon försöker lura bort inkräktaren.
ETT KID PÅ EN OLÄMPLIG OCH FARLIG PLATS
– VAD GÖR JAG?
Ibland kan ett kid hittas på något mer olämplig plats – eller iallafall i våra ögon – men inte i rådjursmammans ögon. Mamman har själv valt platsen, och då när hon hittat den har det varit lugnt i området.
Men OM kidet skulle exempelvis ligga mitt på en väg eller i gassande sol så kan man försiktigt och lugnt lyfta upp och flytta till absolut närmaste gräsplätt och/eller buskage. Absolut inte längre bort än att mamman kan hitta sin unge.
TÄNK PÅ att innan du rör vid kidet så gnugga gärna händerna i gräs så kidet inte riskerar att få människolukt på sig, då kidet som sagt saknar lukt för att inte bli upptäckt av rovdjur, lite som ett kamouflage. Mamman bryr sig inte utan accepterar sin unge ändå.
KIDET ÄR TRÖTT OCH SLÖ
– VAD GÖR JAG?
En av anledningarna kan vara att mamman är avliden, MEN kan också bero på att mamman inte vågat sig fram under dagen då det kanske varit mycket människor runt omkring.. Kidet kan också legat i gassande sol och vara utmattad. Vad du kan göra då är att lugnt och försiktigt flytta till närmaste skugga samt ge lite vätska.
Blanda upp egen vätskeersättning:
- 1 liter vatten
- 1 msk druvsocker, alt. honung
- 1 knappt tsk salt
Värm upp så allt löser upp sig. Låt stå och svalna. Använd en engångsspruta (finns på apoteket).
Ge försiktigt i små mängder i taget, så inte kidet sätter i halsen.
Sedan gå därifrån och avvakta. Håll koll på avstånd så mamman vågar sig tillbaka.
KIDET/KIDEN ÄR MODERLÖSA?
– VAD GÖR JAG?
Ett kid kan ge ifrån sig något skrik ibland, bara för att hojta till sin mamma att ”nu är jag hungrig!”. Det hör mamman och kommer så fort det känns säkert.
Det händer att folk kan ringa och vara lite oroliga, men jag lugnar och berättar att man ska avvakta.
Det är först om 2-3 dygn och då att kidet är kvar vid samma plats och antingen är svag och medtagen eller skriker mer och mer oavbrutet som man börjar ana att något har hänt.. Och då ska kontakta hjälp.
Är du osäker och behöver råd, och/eller vet att dess mamma har konstaterats avliden – kontakta mig eller annan viltrehabiliterare för råd och vidare hjälp!
FAROR
SLÅTTERMASKINER
Annan viktig information gällande rådjurskids att tänka på under sommartiden är när det är dags att slå på ängarna med slåttermaskinerna.
TÄNK PÅ att rådjurskids, harpaltar, igelkottar, katter och andra små djur kan ligga och trycka i det höga gräset, och tänk på att det är inte bara på kanterna djur kan ligga och trycka utan kan även ligga mitt i.
Så var noga med att vara uppmärksamma när ni slår på ängarna runt midsommar. Kontrollera igenom HELA ängen INNAN ni slår!
HÅLL KOLL PÅ ERA HUNDAR
Tyvärr faller många rådjurskid offer för lösspringande hundar.
Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.
Om ett kid har hittats hundbiten så ska du direkt kontakta viltrehabiliterare och/eller viltvårdare, alternativ veterinär, då skadorna oftast tyvärr leder till avlivning..
KÖR FÖRSIKTIGT UTE PÅ VÄGARNA OCH VAR UPPMÄRKSAM FÖR ALLA DJUR SOM RÖR SIG VID OCH ÖVER VÄGARNA!
Viltolyckor sker året runt.
Djuren rör sig särskilt vid gryning och skymning då de är som mest aktiva och letar mat samt förflyttar sig över vägarna.
Under vår- och sommartid är naturen en stor barnkammare och många ungar mister sina föräldrar eller föräldrar som mister sina ungar.
Vid en viltolycka ska du alltid ringa 112